Jag fullständigt älskar mörk choklad. Om ni inte redan visste det. Och nötter. Och kokos. Och särskilt kombinationen av havssalt och mörk choklad. Lindt's mörka chokladkaka med havssalt är nog mitt absoluta favoritgodis, någonsin. Det stillar mitt chokladbegär direkt. Eller okej, och gör mig sugen på att äta upp hela chokladkakan i ett nafs, kan jag väl erkänna!
Då kan ni ju gissa hur exhalterad jag blev när jag hittade det här receptet i flödet från en av mina favoritmatbloggare, Minimalist Baker. En nyttig choklad- och havssaltkombo, till frukost!?
Ja, ni läste rätt! Och vet ni? Det här kan vara bland det godaste jag någonsin haft ovanpå frukostyoghurten. Och jag överdriver verkligen inte.
En smakrik chokladgranola med en tydlig sälta som paras ihop med en härlig, karamellig sötma och nötighet. Gjord på en bas av havregryn, hackade nötter, chiafrön och riven kokos. Sötman kommer från en kombination av lönnsirap, honung och kokosolja som smälts samman och blandas med grynblandningen. Chokladsmaken fås genom att grynen och nötterna dels pudras med kakao och sedan toppas av grovhackade bitar av 85%-ig mörk choklad när granolan gräddats klart och svalnat helt. Wow, ni hör ju.
Jag är ju en stark anhängare, ända sedan barnsben, av den traditionella yoghurt-och flingorfrukosten. Allt från Kellogs K till All Bran, ovanpå vaniljyoghurt eller naturell A-fil, och kanske tillsammans med en banan eller lite bär.
Men sedan första gången jag testade att göra egen granola, och då också med hackad mörk choklad (börjar vi se ett mönster av chokladberoende här?) insåg jag att det finns verkligen ingenting bättre än helt hemmagjord granola gjord på enbart naturliga råvaror. Ibland köper jag också Paulúns Granola med Kakao & Hallon, som jag till och med fått brorsan att gilla. Han som annars alltid bojkottar mina nyttiga påhitt, haha. Får se om jag kanske kan få honom att tycka om den här granolan också.
Eller kanske inte, med risk att den då tar slut snabbare... Får verkligen tänka igenom det här noga, känner jag!
Skillnaden mellan en granola och müsli är att en granola just bakas i ugn, där en müsli istället är en torr kombination av gryn, frön och ev. torkad frukt som inte blandas med någon olja eller flytande sötningsmedel som honung utan blandas torr och är sedan redo att ätas. Jag har alltid personligen föredragit granola framför müsli, även om müsli är mer vanligt i Sverige och granola ett lite mer amerikansk påhitt.
Ett tips jag lärt mig från Kristin Kaspersen är att baka granolan som en "kaka", som ni ser på bilden ovan, och sedan bryta/hacka den i bitar för att få den lite mer chunky. Tänk också på att inte övergrädda din granola. Grynen kommer efter 20 minuter i ugn att ha fått fin färg, men fortfarande vara mjuka. Gör då inte misstaget att lämna den i ugnen för länge, då den snabbt torkar och hårdnar när den väl svalnat.
Eftersom grundreceptet från Dana är gjort med de amerkanska cups-måtten valde jag att översätta receptet till dl för att göra det lite lättare, även om det enkelt går att konvertera måtten med en snabb googlesökning. Själv har vi faktiskt en hel uppsättning cup-mått hemma så jag körde på det när jag gjorde min granola, men det går minst lika bra att köra på dl-mått eller att väga ingredienserna. Att väga är ju nästan alltid bäst just när man bakar, för att få måtten exakt.
Enligt Minimalist Bakers recept, och de flesta amerikanska recept som undviker raffinerat socker, fås sötman genom just lönnsirap, eller maple syrup som det kallas på engelska. Dock är detta inte något man kanske vanligtvis har hemma i skafferiet här i Sverige. Därför valde jag att istället för att ta 120 ml lönnsirap (vilket är ganska mycket, och blir ganska dyrt om man som vi här hemma köper den lilla och rätt saftigt prisade Maple Joe-glasflaskan på 250 ml, som brukar finnas på de flesta Ica-butiker), köra på hälften honung och hälften lönnsirap. Har du ingen lönnsirap alls hemma, och om detta inte alls är något du annars använder dig, så kör helt på honung istället då. Gör det enkelt för dig, och testa dig fram.
Jag hade exempelvis varken kokos-eller björksocker hemma och valde då att köra på det ekologiska strösockret istället. Då blir ju inte granolan helt fri från raffinerat socker, men minst lika god ändå. ;)
För en helt vegansk granola, kör då istället på 120 ml lönnsirap och köp vegansk mörk choklad eller skippa chokladen om den är av mindre vikt.
Och där har ni den; världens godaste granola. I alla fall enligt mig! Jag hoppas att ni testar den och förhoppningsvis gillar den lika mycket som jag. Enjoy, friends!
PS. Bloggen har blivit med Instagram! Uppdaterar med bilder från bloggen och vardagsbilder genom mobilkameran, och kommer även när jag skapar recept att dela via Story-funktionen. Följ mig där, @ANIBSKINDAPLACE. Puss!
0   K O M M E N T A R E R P U B L I C E R A T :   26 JULY 2017
P O S T A T   I :   F R U K O S T,   G L U T E N F R I T T,   M E L L A N M Å L,   S Ö T T,   V E G A N S K T