VÄLKOMMEN.
Hej där, my fellow IBS-vän, student, inspirationssökande glutenallergiker, receptletande laktosintolerant, smoothiefantast eller vem du än kan tänkas vara och varmt välkommen till An IBS Kinda Place!
Jag heter Sigrid, är 21 år gammal och bor i Lund där jag jobbar och studerar. Våren 2017 började jag uppleva mer och mer problem med magbesvär och fick en dag nog och började googla runt efter svar. Det tog inte lång tid innan jag började misstänka att jag hade IBS, som står för irritable bowel syndrome.
Min mage började reagera starkare på exempelvis gluten och lök och jag upplevde besvär med så väl magvärk som gaser och uppblåsthet. Efter att ha experimenterat lite med kosten och testat att under perioder utesluta olika livsmedel och sedan införa dem igen och jämföra min kropps reaktion, bokade jag tid hos läkare och fick vidare även möta en dietist. Båda bekräftade mina misstankar, och förklarade att det nog var IBS jag hade.
VAD ÄR IBS?
IBS står som sagt för irritable bowel syndrome vilket kan översättas till känslig tarm. Personer med IBS upplever ofta dagliga problem med buksmärtor, diarré eller förstoppning och gasbesvär, till följd av ett stört rörelsemönster i tarmen. Vissa har mer påfrestande besvär, och för andra är de mer lindriga.
För de flesta jag har mött och pratat med som också lever med IBS, upplevs gasbesvären som det allra jobbigaste. Du går runt och håller inne gaserna vilket leder till att magen mår sämre. Vidare kan det vara väldigt svårt att kontrollera och styra över när du behöver gå på toaletten. Om du då, som jag, besväras av att behöva uppsöka offentliga toaletter, kan detta också upplevas som extra jobbigt.
IBS kan lindras genom att ändra vissa delar av kosten samt även genom vissa kosttillskott och mediciner, men främst skulle jag vilja säga att besvären hjälps genom att vara medveten och ta kontrollen. Genom att testa mig fram med kosten och ta reda på vilken slags mat och vilka livsmedel jag reagerar på och varför, har jag lärt mig hur min mage funkar och kan vid tillfällen välja att bejaka min mages behov eller inte. Vissa dagar väljer jag att strunta i att pasta kan sätta fart på magen och kräva ett extra toalettbesök, för att jag älskar pasta! Eller om jag är på restaurang och inte orkar vara den där jobbiga som ska fråga vad allting innehåller eller be köket göra om rätten så att basen är helt lökfri. De gångerna kan jag välja att bortse från IBS:en, för att göra livet lite lättare.
Jag har varken en glutenallergi eller laktosintollerans, så jag har därmed den fantastiska möjligheten att just kunna välja när jag vill ta hänsyn till mina besvär och när jag inte vill göra det. Men de flesta dagarna väljer såklart jag den mat jag vet funkar bäst för mig, för att vara mitt bästa jag och må så bra som möjligt!
Här har vi ju dock kruxet med IBS: det är inte bara väldigt svårt att diagnosticera utan det finns heller inga rätta svar. Vad som funkar för mig och min kropp, behöver inte vara det som funkar för dig och din.
KONCEPT & RECEPT
Filosofin bakom den här bloggen är väldigt simpel. Jag tyckte att det saknades en blogg med fokus på just IBS. En plattform att browsa recept, att läsa om någon annans upplevelser och sprida kunskapen. Det råder en oerhörd brist på kunskap om IBS, såväl i vardagliga livet som inom sjukvärden. Därför tycker jag det är extra viktigt att vi börjar prata om problemen som i västvärlden faktiskt drabbar var fjärde person i arbetsför ålder.
Recepten som jag delar i den här bloggen kommer vara väldigt enkla. Ibland kommer receptet knappt kunna kallas ett recept utan kanske mer ett mattips. Som student är min ekonomi begränsad så därför kommer många av recepten att baseras på billiga och lättåtkomliga råvaror och även vara enkla och snabba att tillaga. Fokus kommer att ligga på mycket grönt, även om jag själv inte är vegetarian. Mycket kommer att vara glutenfritt och laktosfritt och många recept kommer naturligt att kunna kategoriseras som vegetariskt eller veganskt.
Recepten kommer inte alltid att vara skapade utav mig utan jag låter mig alltid inspireras av recept jag hittar bland mina kokböcker, på bloggar eller via sociala medier. Länk till originalreceptet kommer i de fallen alltid att bifogas!
BLOGGEN
På förstasidan, och genom att klicka på Hem-länken i menyn högst upp, samlas alla inlägg och där hittar ni bloggen. Inläggen kommer variera, även om det främsta fokuset ligger på maten och recepten. Alla recept finner ni under fliken Recept. Under den här länken hittar ni en ny meny högst upp med mer tydliga kategorier som gör det enklare att kunna navigera bland recepten.
Välkommen hit! Hoppas du kommer trivas. :)
xx Sigrid