

Den här underbara frukosten, lunchen eller mellanmålet (vad som än funkar för dig, helt enkelt!) kom till av en ren slump. De första dagarna in i min FODMAP-inriktade livsstil hade jag inte hunnit utforska särskilt många glutenfria alternativ och substitut till min tidigare kost, och började vakna mitt i natten vrålhungrig, trots att jag tyckte att jag hade ätit mina 6 mål om dagen. Jag gick tillbaka till min matdagbok och så insåg jag det. Jag hade tagit bort bröd, pasta, flingor och nästan alla former av mer bastanta, mättande fiberinnehållande varor från mina måltider och bytt ut mot grönsaker, frukt, havremjölk, laktosfri kvarg och.. nästan ingenting annat. Inte konstigt att magen skrek efter något mer!
Havregrynsgröt har aldrig tidigare varit en del av min frukostrutin. Jag har alltid varit mer av en fil-och-flingor-typ och gärna med en halv grapefrukt till, men när jag sedan befann mig i den glutenfria avdelningen i min Ica-butik och fick syn på den lilla söta förpackningen med glutenfria havregryn så slog det mig att här har jag funnit en guldgruva. Jag kom hem, ställde mig framför spisen med tre kastruller och tänkte att jag skulle göra gröt i den ena, skumma mjölk i den andra att ha ovanpå (ett tips från en vän - vilken grej!) och värma lite blåbär med björksocker i den tredje och på så vis skapa som en egen sylt. Men till ljudet av en tung gäspning råkade jag trött istället dumpa blåbären rakt ner i gröten.
Och vet ni vad? Det visade sig vara det bästa misstaget!

Jag tänkte att blåbären skulle förstöra och ge gröten en tråkig, violett och oaptitlig färg. Men i kombination med skålens turkosa glans blev det ju nästan barnsligt fint! Och se till att nästa gång du gör gröt, om så enligt detta recept eller vanlig hederlig havregrynsgröt på vatten i mikron, toppa med varm skummad mjölk och känn den lyxiga skillnaden.
Att göra gröten på mjölk istället för vatten har jag alltid föredragit, men det är ju mer av en smaksak. Det går att byta ut mandelmjölken till vilken valfri mjölk som helst som funkar för dig. Jag skulle ju dock verkligen tipsa dig att använda mandelmjölken. Den nötiga smaken blev helt underbar tillsammans med grynen och blåbären. Så testa receptet! Önskas gröten helt vegansk så kan ju den laktosfria mjölken bytas ut mot havremjölk, exempelvis.
Jag väljer även att strö lite björksocker över min gröt för lite adderad sötma. Björksocker är ett bättre alternativ till vanligt traditionellt vitt socker och har ett lågt GI-värde. Ett annat ord för björksocker är xylitol - ni vet, det sötningsmedel som finns i tuggumin? Sockerkristallerna riktigt smälter på tungan och ger en härlig söt smak, vilket gör att du inte behöver så mycket för att få till den där härliga sötman och därmed räcker produkten länge. Den här burken har jag haft så länge att jag inte ens minns vart jag köpte den. Och det säger väl allt?
Spännande vilka oändiga kombinationer du kan skapa med en så enkel frukostbas som havregrynsgröt. Låt fantasin och smaklökarna flöda!
0   K O M M E N T A R E R P U B L I C E R A T :   14 ARPIL 2017
P O S T A T   I :   R E C E P T
