Första gången jag gjorde egen chiapudding hemma, var detta receptet jag testade. Ursprungligen kommer det från Kristin Kaspersens kokbok Good Food (som jag för övrigt älskar) och jag har alltid gillat det eftersom puddingen får lite mer smak och karaktär genom basen av mosad/mixad banan. Numera har jag mer kommit att uppskatta en mer naturell, enkel pudding med större fokus på en färglad och smakrik smoothiekombo eller bärsås till, men ville ändå dela med mig av den här juvelen som går att kombinera med ändlösa tillbehör.
Att även ha i linfrön i chiapuddingen bidrar med extra fibrer och gör den än mer rik på omega-3 och omega-6 fettsyror. Chiafrön är i sig själva är redan rika på omega 3. Det sägs till och med att två matskedar chiafrön innehåller mer omega-3 än en normalstor laxfilé. Eftersom båda fröna innehåller rikligt med gelébindande fibrer, gör de sig utmärkt som huvudingredienser i en pudding. Därför är det alltid bäst att göra chiapuddingen på kvällen och låta den stå i kylen under natten, så att fröna ges tid att svälla och stå till sig lite.
Gör så här:
Börja med att mosa bananen med en gaffel i skålen och tillsätt sedan mjölk, frön och pulver och blanda väl. Alternativt mixa allting i en mixer. Jag brukade alltid mixa tidigare men tycker det ligger kvar så mycket frön i bottnen och längs mixerns kanter efteråt som slickepotten inte riktigt når, så tar därför tiden att göra allting för hand - så att jag inte går miste om ens ett endaste litet chiafrö.
Jag valde att toppa min med lite av det jag hade hemma: färska jordgubbar, rostade solrosfrön, pumpakärnor och kokoschips. Den rostade, lätt nötiga och salta smaken från frönen gjorde puddingen till en sann smaksensation. Ett annat tips är att toppa med passionsfrukt för att få en söt, smakrik topping. Jag brukar även blanda i lite kakao i min när jag känner för det. Banan och choklad är ju kända för att gå väl hand i hand.
Testa dig fram, och hitta din favoritchia!
0   K O M M E N T A R E R P U B L I C E R A T :   21 MAY 2017
P O S T A T   I :   R E C E P T